SIP panelen prefab om een gehele woning mee te bouwen?
SIP panelen
Structural insulated panel
Sip panelen komen oorspronkelijk uit de VS. Sip staat voor structural insulated panel. Dat wil zeggen dat het paneel constructief bijdraagt en daarnaast ook geïsoleerd is. Tijdens de energie crisis in de jaren 70 ontstond er nieuwe aandacht voor het sandwich paneel met schuim kern. In de jaren 30 was dit concept om te bouwen met prefab sandwich panelen al bedacht. Dit onderzoek wordt voornamelijk gedaan door Forest Products Laboratory in Madison, Wisconsin. Na de ontwikkeling van het sanwich paneel werd het eerst huis met de sandwich constructie gebouwd in 1937. Een student voegde later het de isolatiekern toe aan het sip paneel. Dit gebeurde na de tweede wereldoorlog in 1950. Hierdoor ontstond het eerste constructief isolerend sandwich paneel en noemde het een sip paneel.
De voordelen van SIP panelen bouw?
• Zeer korte bouwtijd
• Goede prijs- kwaliteitsverhouding
• Ideaal voor passief bouwen
• Nul op de meter woningen
• Geschikt voor luchtdicht bouwen
• Brandwerende eigenschappen
• Akoestische eigenschappen
Hoe worden SIP panelen gemaakt?
De panelen worden in de regel gemaakt van aan weerszijden OSB plaat. Daarnaast zijn er nog versies met MGO beplating. De beplating wordt aan weerszijden gelijmd op een kern met schuimisolatie. Voor de isolatiekern wordt meestal EPS of PIR isolatie gebruikt. De panelen worden geplaatst in een persmachine welke gebruik maakt van druk. Zo ontstaat er een kaarsrecht en zeer stevig element. Bij de sip elementen bouw bestaand zowel de wanden als het dak uit de sandwich elementen. De buitenschil wordt met traditionele materialen afgewerkt zoals bakstenen en dakpannen. Naast het gebruik van traditionele bouwmaterialen wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe duurzame en hernieuwbare materialen.
Bouwen met SIP elementen
De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de voordelen van sip panelen. De bouwmethode krijgt veel aandacht om goedkoper en sneller te bouwen. Het is een duurzame bouwmethode voor nieuwbouw woningen. Een goedkoop alternatief voor de langdurende en dure traditionele bouwwijze. De panelen kunnen worden gebruikt voor de wanden, vloeren en daken. De volledige woning kan hiervan worden opgebouwd. De bouwstenen kunnen in elkaar worden geklikt. Daarna worden ze in elkaar door geschroefd voor extra stabiliteit en sterkte. De eenvoud van het systeem en zijn flexibele toepasbaarheid geeft u de mogelijkheid om eindeloos te combineren. De bouwmethode is geschikt voor bergingen, chalets, garage, woning, dakkapel, gebouw enzovoort. Met sip panelen is duurzaam bouwen eenvoudig. De panelen zijn daarnaast circulair. Dit bevorderd het gedachtegoed om in de toekomst duurzaam en circulair te bouwen.
Structural insulated panel
Structureel geïsoleerde panelen (Sip Panelen) zijn bouwpanelen die worden gebruikt in muren, vloeren en daken van lichte commerciële gebouwen en woningen. SIP's zijn 10 mm en 20 mm dikke hardschuimpanelen, ingeklemd tussen twee stijve plaatmaterialen. Voor het maken van het schuim wordt geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), polyurethaan (PUR) of polyisocyanuraat (PIR) gebruikt. Met EPS- en XPS-schuim worden het schuim en de beplating onder druk gelamineerd. Met PUR en PIR wordt het vloeibare schuim geïnjecteerd en uitgehard onder hoge druk. De meest voorkomende beplating zijn 9 mm of 18 mm dikke Oriënted Strand Board (OSB). Andere gebruikte beplatingsmaterialen zijn plaatmetaal, multiplex, vezelcementbeplating, magnesiumoxidebord, glasvezelmat, gipsmantel en samengestelde structurele gevelbekledingspanelen. De SIP's zijn ook bekend als structurele schuimpanelen, schuimkernpanelen, stresshuidpanelen en sandwichpanelen.
Sip panelen worden onder gecontroleerde omstandigheden in een fabriek gemaakt. Een voordeel van SIP-constructie is dat het rechte wanden produceert. SIP-constructie kan een hoger niveau van isolatie, luchtdichtheid en sterkte bieden dan traditionele lijsten. Er zijn echter nadelen en problemen met de SIP-constructie.
Constructieve voordelen SIP panelen
SIP panelen zijn ontworpen om niet alleen axiale belastingen te weerstaan, maar ook schuifkrachten en buigbelastingen buiten het vlak. Dankzij het vermogen van de panelen om bi-axiale buiging en zijdelingse afschuiving te weerstaan, kunnen ze worden gebruikt als daken en vloeren. SIP's-panelen zijn acceptabel om te gebruiken als schuifwanden in alle seismische ontwerpcategorieën. Een constructeur moet bepalen of een secundair constructiesysteem vereist is op basis van de ontwerpbelastingen.
Tot op heden is de hoogste structuur die exclusief uit Sip panelen is gebouwd, vier verdiepingen hoog. Hogere structuren zijn mogelijk; Ontwerpbeperkingen zijn echter te wijten aan het feit dat Sip panelen muren dragen en daarom zijn open ruimtes op lagere verdiepingen moeilijker te bereiken. Vaak zijn grote SIP's-constructies afhankelijk van een secundair constructief systeem van staal of hout om te voldoen aan de vereisten voor onbelemmerde ruimtes. Er zijn unieke schroefverbindingen beschikbaar om Sip panelen te bevestigen aan hout.
Bouwen met SIP panelen
Het is absoluut noodzakelijk dat de funderingen voor Sip panelen vlak zijn. Er is weinig tolerantie. Als de structuur verschuift, tast dit de afdichting van de naden van de panelen aan die vochtinfiltratie kan veroorzaken. Toegestane doorbuigingstoleranties ingesteld door de vervaardiging van de panelen en afdichtmiddelen moeten worden geraadpleegd bij het ontwerpen van de fundering. Kleine onvolkomenheden kunnen worden opgevangen met een zorgvuldige, bekwame installatie. Het juiste verbindingsontwerp moet speciale aandacht krijgen en, indien correct uitgevoerd in het veld, de luchtinfiltratieproblemen oplossen. Het primaire verbindingsontwerp omvat in het algemeen afdichtingen binnen de dikte van het paneel, typisch sproeischuim of pakkingen. Er moet een overloop van het sproeischuim bij de voegen sijpelen om een voegafdichting op volledige diepte aan te geven, zoals weergegeven in de onderstaande afbeeldingen. Een extra secundaire afdichtingsluchtafdichting van tape of pakking moet aan de binnenzijde van het paneel worden aangebracht, vooral in koude klimaten.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.