Houtskeletbouw, hoe werkt het prefab systeem?

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw HSB Prefab Hout Leverancier Fabriek

Houtskeletbouw (HSB) is een hoogwaardige prefab bouwmethode met een houten geraamte. Met deze bouwmethode laat u relatief snel een uiterst duurzame en betaalbare woning bouwen. De platformmethode is de meeste bekende stapelmethode welke door menig houtskeletbouw leverancier wordt gebruikt. Er zijn veel specialisten in het bouwen met houtskeletbouw. In de jaren ‘70 werd de techniek vanuit Canada geïmporteerd naar Nederland. Vandaag is houtskeletbouw niet meer weg te denken en wordt veel toegepast in de bouw. De meest gebruikte toepassing is een scharnierdak. De kapconstructies van nieuwbouw woningen zijn vrijwel allemaal gemaakt van HSB.

Voordelen houtskeletbouw:

• Prijsvoordeel

• Snelle bouwmethode

• Flexibel bouwsysteem

• Gezond leefklimaat

• Duurzaam

• Droge bouwmethode

Nadelen houtskeletbouw:

• Prijsvastheid van de woning

• Ongedierte in de constructie

• Brand en geluid

• Gevoeligheid voor vocht

 

HSB: bewezen efficiënte bouwmethode

In Canada maar ook in de VS en Scandinavië wordt 90% van alle huizen gemaakt van houtskeletbouw. Dit is een logische keuze in deze bosrijke landen. Vuren hout, het basismateriaal van HSB groeit daar overal om hen heen. Maar door de voordelige logistieke processen van tegenwoordig is houtskeletbouw nu zeer aantrekkelijk voor Nederland markt. Het is een goedkope en snelle bouwmethode. Daarnaast is het ook nog eens heel duurzaam. Houtskeletbouw is voor woningen tot zes verdiepingen een logische, snelle en milieuvriendelijke bouwmethode met weinig faalkosten. Het timmeren van de daken in het werk behoord echt wel tot de verleden tijd. Een ander groot voordeel van hout is dat het relatief licht is. Zonder verzwaarde fundering kunt u ook op weinig draagkrachtige bodem een houtskeletbouwwoning laten bouwen. Bovendien wordt houtskeletbouw momenteel veel toegepast in de aarbevingsgebieden van Groningen. Het is een betrouwbare en beproefde manier van aardbeving bestendig bouwen.

 

Wat is houtskeletbouw?

Onder houtskeletbouw wordt in het algemeen verstaan: het samenstellen van woningen of andere bouwwerken uit pasklare, schijfvormige, geprefabriceerde houten elementen. Deze zijn verdiepingshoog, vaak ook woningbreed en licht van gewicht. De enige beperkingen zijn gewicht en transportafmetingen. De schijfvormige houtskeletbouw elementen hebben alle functies in zich. Constructie, Isolatie, vocht- en luchtdichting, geluidsisolatie en brandwerendheid zijn voorbeelden van deze functies. Er is een verschil met de steenachtige constructies waarbij de isolatie aan de spouwzijde zit. Doordat in het houtskeletbouw element geïsoleerd wordt kan dunner gebouwd worden dan bij steenachtige constructies. De onderdelen welke vaak in houtskeletbouw worden uitgevoerd zijn:

Houtskeletbouw toepassingen:

Binnenwanden Buitenwanden
Verdiepingsvloer Vliering
Plafondhangers Topgevel
Knieschotten Borstwering
Gootconstructie Dakopstanden
Kapconstructie Dakkapellen

 

De platform methode 

In de loop der jaren na de tweede wereldoorlog zijn verschillende gestandaardiseerde hout bouw methoden ontwikkeld voor de bouw. In wezen komen al deze methoden hierop neer dat de wanden bestaan uit al of niet geprefabriceerde houtconstructies, die al of niet balkdragend zijn. Deze constructies bestaan uit een stijl- en regelwerk, dat verstijfd wordt door schoren, en tevens bekleed is met een diagonaalsgewijs aangebrachte beplanking en/of door plaatmateriaal.

Bij verdiepingsbouw kunnen de stijlen van de fundering tot het dak doorlopen, zoals bij de ballonbouwmethode, of zij kunnen ter hoogte van de verdiepingsvloer onderbroken zijn door de balklaag, zoals bij de houtskeletbouw platform bouwmethode, of in twee elementen gedeeld en op elkaar gesteld, zoals bij de gemodificeerde ballonbouwmethode. De vloerbalken kunnen aan de stijlen worden bevestigd na oplegging op een daarvoor bestemde regel, zoals bij de ballonbouwmethode of zij kunnen worden opgelegd, zoals bij sommige speciale bouwmethoden het geval is.
Houtskeletbouw HSB Prefab Hout Leverancier Fabriek Bergingen Dak Wand Casco Vloer Woning
Kenmerkend voor houtskeletbouw is de platform of stapelmethode. Hierbij worden verdiepingsvloeren op de onderliggende dragende wanden gelegd. De vloerelementen vormen het werkplatform voor de volgende bouwlaag. Er kan dus worden gestapeld. Bij deze laagsgewijze bouwmethode lopen de vloeren door over de verdiepingshoge wanden en staan de wanden weer op de vloeren. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de naden tussen de wand- en vloerelementen worden dichtgedrukt. Ook hoeven er geen constructieve voorzieningen zoals balkdragers te worden gebruikt.

Bij de houtskeletbouw platformmethode rusten de vloerbalken op de koppelregel van de wandelementen van de daaronder gelegen verdieping. Het algemene uitgangspunt bij het bouwen met houtskeletbouw en de platformmethode; wandelementen ter hoogte van één verdieping worden opgericht op platforms, die worden gevormd door de begane grond- en de verdiepingsvloerconstructies.

 

Algemene principes houtskeletbouw

Een woning moet door haar constructie optimaal voldoen aan de vele eisen die aan goed wonen kunnen worden gesteld. Dit is enerzijds een kwestie van het door een systematische analyse adequaat formuleren van eisen, en anderzijds van beschikbaarheid van materialen en constructies, alsmede van een zodanige kennis van hun eigenschappen, dat exact aan de eisen kan worden voldaan. In de na-oorlogse tijd zijn naast technische grondslagen voor het bouwen met houtskeletbouw een hele reeks fysische grondslagen voor het bouwen met houtskeletbouw geformuleerd. Dit houdt in dat de belangrijke eisen waaraan de scheidende constructies (wanden, vloeren en daken) moeten voldoen, in maat en getal tot uitdrukking zijn gebracht. Anderzijds zijn materialen en constructies naar hun specifieke eigenschappen onderzocht en tevens ook zo ontwikkeld dat allerlei gewenste eigenschappen zijn verkregen en kwantitatief tot uitdrukking zijn gebracht. Het aantrekkelijke van de hier gepresenteerde houtskeletbouw is het bewuste scheiden van de dragende en de afsluitende functies.

De constructie (wanden, vloeren, binnenwanden, topgevels en dak) van een houtskeletbouw-woning bestaat uit vuren houten frames. De frames worden onder optimale omstandigheden in de fabriek gemaakt en vervolgens afgewerkt met folie en beplating. Ze worden gevuld met een dik pakket isolatiemateriaal met aan de buitenzijde dampopen folie. Meestal worden de elementen gevuld met glaswol maar er zijn ook alternatieven zoals houtwol, vlas en hennep.

De schijfwerking van de houtskeletbouw wordt veelal gehaald uit de constructieve beschieting. Bij een wand wordt vaak OSB plaat of multiples gebruikt. Daarna worden ze afgewerkt met gipsplaat of fermacell beplating. Alle onderdelen bij elkaar vormen zich een sterke, droge en zeer goed geïsoleerde elementen. Alle onderdelen voor de ruwbouwfase worden verwerkt in de elementen. Leidingen, wandcontactdozen en zelf beglaasde raam- en deurkozijnen worden ingebouwd. 

Houtskeletbouw HSB Prefab Hout Leverancier Fabriek Bergingen Kap Wand Casco Vloer Woning

Hout: duurzaam bouwmateriaal

Hout is behalve sterk, ook duurzaam. Houtskeletbouw-woningen zijn sneller opgewarmd dan uit beton of steen opgetrokken huizen, zoals bij traditionele bouw. Daarnaast houden ze de warmte lang vast, dankzij de uitstekende warmte-isolatie. Ook de geluidsisolatie is zeer goed. Met een houtskeletwoning doet u dus het klimaat een plezier, maar ook uw portemonnee én de buren.

Het door ons gebruikte naaldhout komt van zorgvuldig gekozen leveranciers uit Zweden, Finland en midden-Europa. Zij beheren bossen volgens de richtlijnen van duurzaam bosbeheer. Daarmee is ons hout een verantwoorde, oneindige grondstof die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Bij houtskeletbouw wordt vooral vuren hout gebruikt voor de frames. Deze balken worden gezaagd uit naaldbomen. De naaldbomen groeien in Skandinavie, Rusland en Canada. De bomen worden gekapt en in hetzelfde jaar weer aangeplant. Dit geeft het vuren hout een uiterst duurzaam karakter.

CLS staat voor Canadian Lumber en SLS hout staat voor Scandinavian Lumber, zomaar wat afkortingen dus. CLS- en SLS hout vallen onder hetzelfde soort hout en vallen binnen de categorie vurenhout.

Standaard HSB vuren hout afmetingen:

38x89 mm

36x270 mm 59x156 mm

38x120 mm

38x285 mm 59x171 mm

38x140 mm

40x146 mm 57x194 mm

38x170 mm

40x171 mm 69x194 mm

38x184 mm

46x146 mm 69x219 mm

36x196 mm

46x171 mm 69x244 mm

36x220 mm

44x194 mm 69x269 mm

38x235 mm

44x219 mm 71x146 mm

36x245 mm

59x146 mm 71x171 mm

  

Beplating voor houtskeletbouw

Bij de productie van HSB elementen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van beplating. Deze beplating maakt dat het element stevig wordt en haaks blijft. Daarnaast kan de beplating ook zorgen voor stabiliteit van de woning of bovenbouw. Vaak gebruiken alle leverancier hun eigen soort beplating maar er zijn ook veel overeenkomsten. Het houten plaatmateriaal zorgt voor stevigheid maar ook voor brandwerendheid en werking tegen geluid. Een overzicht van de meest gebruikte beplating in de houtskeletbouw wereld is hieronder weergeven.

HSB beplating meest gebruikt:

Gipsplaat

Fins Vuren multiplex

Fermacell

Meranti multiplex

Rigidur

Okoumé multiplex

Cempanel

Underlayment

Bluclad

Betonplex

Eter Backer

Garantie multiplex

Magoxx Board

Spaanplaat naturel

OSB beplating

Spaanplaat wit

 

Houtskeletbouw isolatiemateriaal

In de houtskeletbouw speelt isolatie een zeer grote rol. De wanden, vloeren en daken bestaan namelijk uit een open, houten raamwerk dat zich zeer eenvoudig laat opvullen met isolatiemateriaal. Hierdoor zijn woningen in de houtskeletbouw perfect geïsoleerd en kennen ze een prettig leefklimaat in zowel de zomer, als de winter. Dat houtskeletbouw daarnaast snel geplaatst kan worden en veel vrijheid in vormgeving biedt, zal ook voor veel huiseigenaren een belangrijke rol spelen. Een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen is hieronder weergegeven.

Houtskeletbouw Glaswol Isolatie Dak Wand Kap
Meest gebruikte isolatiematerialen:

Glaswol isolatie

Steenwol isolatie

Resolschuim Isolatie

PIR isolatie

EPS isolatie

Houtwol isolatie

Cellulose isolatie

Vlaswol isolatie
Metisse isolatie
Hennep isolatie

Schapenwol isolatie

 

Tekenen van houtskeletbouw

Nadat de aannemer de opdracht heeft verstrekt aan de houtskeletbouw leverancier kan het tekentraject beginnen. Het tekenen van houtskeletbouw is erg specialistisch werk. Het wordt gedaan door tekenaars die deze specialiteit beheersen. De tekeningen worden uitgewerkt in Autocad, HSB Cad, Tekla of Revit. De elementen worden zowel 2D als 3D getekend. Tijdens de engineeringsfase worden de uitgangspunten omgezet tot een tekening. De aannemer kan hierop zijn op- en aanmerkingen zetten welke vervolgens weer verwerkt worden door de HSB leverancier. Het traject leid uiteindelijk tot productietekeningen waarna de houtskeletbouw elementen geproduceerd kunnen worden.

 

Het bouwproces en resultaat

Een gemiddelde houtskeletbouw woning telt meer dan 1000 houten onderdelen. Het kost ontzettend veel tijd om alle verschillende houten onderdelen te meten en te zagen. De reguliere software voor de houtbouw heeft de mogelijkheid om zaagbestanden voor de CNC-machines te exporteren. Op basis van het aangeboden zaagbestand kunnen wij snel, nauwkeurig en goedkoop de onderdelen produceren.

De kwalitatief hoogwaardige geprefabriceerde elementen vormen de basis van het houtskeletbouwsysteem. Er zijn zeker kwalitatieve verschillen in de gebruikte materialen van de prefab fabrikanten. Maar feit is dat ze allen onder ideale omstandigheden vervaardigd worden in de fabriek. Daardoor hebben regen, vorst en andere weersinvloeden geen enkele kans om de elementen aan te tasten. Nog het materiaal als het proces wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden. Als de elementen klaar zijn worden ze just in time getransporteerd naar de bouwplaats. Daar wordt in meestal in 1 tot 2 werkdagen een volledig prefab-houtskeletbouw-casco gerealiseerd. Het casco is meteen wind- en waterdicht waardoor wind en vocht opnieuw geen invloed hebben. Naderhand worden de buitenmuren opgetrokken. Het dak wordt voorzien van dakpannen en de boei- en plafonddelen worden gemonteerd. Hierna kan de afwerking van het casco aan de binnenzijde beginnen.

Het eindresultaat is een comfortabele woning met een gezond en prettig binnenklimaat. Daarnaast heeft de woning lage energielasten en hoog energielabel. De woning wordt in zeer korte tijd gebouwd. Ecologische materialen en biobased bouwen is met HSB goed te realiseren.

 

Prijs houtskeletbouw

Omdat houtskeletbouw woningen, wanden, vloeren en daken meestal maatwerk zijn wordt er veelal per woningbouw project een offerte prijs gemaakt. Bij een vrijstaande woning zijn de prijzen hoger dan bijvoorbeeld een groot seriematig woningbouwproject met meerdere woningen. Vooral bij seriematige en identieke huizen zal de kost prijs lager zijn. De woning hoeft dan meer één keer getekend te worden en kan vervolgens in serie geproduceerd worden. De seriematigheid in productie en tekenwerk zijn daarom van grote invloed op een lage prijs zijn van de houtskeletbouw elementen. Met identiek wordt ook echt identiek bedoeld. Zit een sparing net op een andere plaats, dan kan dit constructieve gevolgen hebben en is er geen herhaalbaarheid in de dak- of wandelementen.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen