Houtskeletbouw woning is het een goede keuze?
HSB casco woning
Waarom een houtskeletbouw woning?
Een houtskeletbouw woning is een voordelig en duurzame keuze. Het is goedkoper dan beton of kalkzandsteen. Daarnaast is houtskeletbouw woning van tegenwoordig zeer degelijk. Het bespaart een hoop bouwtijd tijdens de bouwfase. Een houtskeletbouw woning wordt ook wel HSB Casco, Zweedse woning, Prefab Woning of gewoon Houten huis genoemd. In veel kooptrajecten bij het kopen van een woning wordt een HSB Casco vergeleken met traditionele woningbouw zoals met beton en kalkzandsteen. Meestal is de houten woning een voordeligere keuze dan die met beton en kalkzandsteen. Dit ondanks dat er veel arbeid de productie van de prefab woning zit.
Met houtskeletbouw worden alle onderdelen, elementen genoemd, geprefabriceerd in de woning fabriek. Dit wordt gedaan in grote productiehallen waar de prefab elementen eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet. Op de bouwplaats hoeven de elementen alleen nog in elkaar gezet te worden om de woning te bouwen. Doordat er geen maatwerk meer geleverd hoeft te worden ontstaat er een forse winst in geld en tijd. Daarnaast kunnen de elementen geprefabriceerd worden onder geconditioneerde omstandigheden. Er is geen afhankelijkheid van weersomstandigheden. Echter is de doorlooptijd voor een houtskeletbouw woning nog steeds tientallen weken. Tevens zullen eerst de funderingswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat het houtskeletbouw casco kan worden gemonteerd.
Aankopen Houtskeletbouw Woning
Bij het kiezen van een nieuwbouw woning kan er gekozen worden voor een standaard ontwerp uit een catalogus maar er kan ook gekozen worden om een architect in te huren om tekeningen te maken. De architect zal de dromen van de koper omzetten naar een tekening. Het wordt een volledig eigen ontwerp wat aan alle eisen van de koper voldoet. Echter zijn er in Nederland een aantal goede catalogus bouwers met zeer fraaie standaard ontwerpen. Het voordeel van het kiezen voor een catalogus woning is dat dit een serieproduct is en dat een dergelijke houtskeletbouw woning goedkoper zal zijn dan de meeste vergelijkbare eigen ontwerpen. De catalogus bouwers zijn er op afgejaagd om deze standaard woningen goedkoop en snel te bouwen.
Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?
De elementen van een houtskeletbouw woning worden onder optimale omstandigheden geproduceerd. Hierdoor kan er een zeer hoge kwaliteit worden behaald. De kozijnen kunnen af fabriek worden ingebouwd waardoor de woning na montage meteen wind- en waterdicht is. Er kan dus vrijwel geen regen en ander bouwvocht in uw woning komen. Bovendien kan er door efficiënte productiemethoden snel geleverd worden. Door de geoptimaliseerde processen is een houtskeletbouw woning relatief goedkoop. Het HSB Casco gaat jaren mee voor optimaal woongenot.
Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?
Een nadeel van houtskeletbouw woningen is dat de elementen een minder goede akoestische waarde hebben dan bijvoorbeeld beton. Met name de houten verdiepingsvloer zal veel contactgeluid overbrengen. Aan dit nadeel kan wel wat worden gedaan. Er kan een zwevende vloer worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met een estrichvloer of cementdekvloer. De cementdekvloer heeft de meeste massa en het meeste geluid dempen. Noodzakelijk is dat beide vloeren zwevend worden aangebracht om het doorgeven van contactgeluid te voorkomen.
Rc waarden prefab hsb woning
Een HSB Casco kan worden gebouwd in een rc waarde naar keuze. Er gelden wel regels voor een minimale rc waarde voor nieuwbouw woningen. Deze regels zijn opgenomen in het “Bouwbesluit”. Door de energietransitie worden er steeds meer woningen gebouwd met een hoge rc waarde. Hierdoor zijn energiekosten haalbaar. Zelfs een nul op de meter woning kan worden gebouwd met houtskeletbouw. Een houtskeletbouw woning is een duurzame en ecologisch verantwoorde keuze. Hoge Rc waarden kunnen gemakkelijk worden behaald met houtskeletbouw elementen.
Prefab HSB passiefhuis 0 op de meter
Een houten passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle houten passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. De andere eisen van het passiefhuis-certificaat verschillen per breedtegraad. Voor Nederland en België gelden de eisen voor houten passiefhuizen die tussen 40 en 60 graden noorderbreedte liggen. Een Nederlands houten passiefhuis gebruikt vier keer minder energie dan een Nederlands nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit dan een nieuwbouwwoning. Ongeveer 1/3 van de menselijke CO2-uitstoot in West- en Midden-Europa wordt uitgestoten bij het gebruik van gebouwen.
Een aantal maanden per jaar hoeft een houten passiefhuis niet actief met een verwarmingssysteem te worden verwarmd. De totale benodigde warmte wordt in die maanden verkregen uit passieve warmtebronnen. De belangrijkste passieve warmtebronnen zijn de zon, bewoners en apparaten. Om de warmtewinst door de zon te optimaliseren worden op het noordelijke halfrond de meeste ramen aan de west-, zuid- en oostgevel gepositioneerd, terwijl ramen in de noordgevel zo veel mogelijk worden vermeden. De warmte van de passieve warmtebronnen worden door de goede thermische isolatie en goede kierdichtheid binnengehouden.
Ervaring van een houtskeletbouw woning?
Elke dag een met een goed gevoel thuiskomen, dat is wat u beleeft in een houten woning. Een houten woning heeft een opvallend robuuste aanblik die tegelijk warmte, sfeer en woongenot uitstraalt. Bij een houten huis is een continu gevoel van rust en wooncomfort. Omdat inrichting en afwerking zeer smaakgevoelig is er voldoende keuze. Een houten huis hoeft niet meteen een houten afwerking te hebben. Metselstenen aan de buitenkant maken de houtskeletbouw woning robuust. Van binnen kan de woning worden gestuukt voor een zeer strak en modern uiterlijk. Een meer landelijke uitstraling kan met houten gevelbekleding. Voor ieder woning koper is er een ruime keuze uit afwerkingsmogelijkheden.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.