Calculatie voor houtskeletbouw onderdelen offerte?
Prijs houtskeletbouw
Calculatie prijs houtskeletbouw
Bij het bouwen van woningen is een goede calculatie nodig van alle onderdelen om de prijs te bepalen. Een prijs calculatie van de houtskeletbouw onderdelen wordt meestal gemaakt door de producent. De aannemer doet dan een aanvraag bij de houtskeletbouwer. Er worden architecten tekeningen verstuurd waarin de houten constructies staan getekend. De aanvraag wordt ingepland om gecalculeerd te worden. Voordat de calculatie wordt gemaakt neemt de leverancier contact op met de aannemer. Hierbij wordt doorgesproken welke onderdelen er moeten worden aangeboden en wat de verwachtingen zijn. Daarnaast wordt er ook al rekening gehouden met de leverweek van de houtskeletbouw elementen. Alle uitgangspunten worden op een rijtje gezet. Uit de EPC berekening worden de gewenste Rc waarden afgelezen. De constructieve uitgangspunten worden beoordeeld door de calculator, eventueel in overleg met een constructeur of ingenieur. Nadat dit allen gedaan is kan het echte calculatie werk beginnen van de houtskeletbouw onderdelen.
Calculatie programma
Iedere houtskeletbouw leverancier heeft een eigen programma / tool om de onderdelen in te calculeren. Dit is meestal een eigen ontwikkelde excle sheet. Sommige leverancier werken ook met een ERP systeem waarin aan de standaard regels, vierkanten- en strekkende meters kunnen worden gekoppeld.
De aantallen m² en m¹ worden uitgetrokken vanaf de tekening en ingevoerd in het calculatieprogramma. In de calculatie worden de juiste opbouwen geselecteerd welke passen bij de rc waarde en constructie. Om de prijs te bepalen van de houtskeletbouw onderdelen is tijd nodig. Een calculatie is niet in een paar minuten klaar. Daarom kan de leverancier vaak niet alle aanvragen calculeren en voorzien van een offerte prijs. Vaste klanten gaan voor de incidentele kopers. Daarom is het belangrijk voor de aannemer om een vaste houtskeletbouw leverancier te vinden waarop ze kunnen vertrouwen.
Gebruik van Bluebeam
Tekeningen printen met de plotter op A1 en A0 formaat is verleden tijd. Tegenwoordig gaat alles digitaal. Vroeger moest men alle tekeningen printen alvorens de calculatie werd gemaakt. De afmetingen en aantallen werden met de liniaal vanuit de tekening ingevoerd in het calculatieprogramma. De onderdelen welke gerekend werden, werden met de hand ingekleurd met de bijbehorende kleuren stift. Dit proces is erg langdradig en kost bakken met papier. Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en is Bluebeam ontwikkeld.
Met Bluebeam kunnen PDF en DWG tekeningen worden ingeladen en ingekleurd. De afmetingen kunnen digitaal worden uitgelezen. Als alle onderdelen in Bluebeam zijn ingekleurd en opgemeten kan er met één druk op de knop een uittrekstaat naar excel worden gegenereerd. De aantallen m² en m¹ worden automatisch ingelezen in het calculatieprogramma. Hierdoor wordt de calculatietijd aanzienlijk verkort en kan een tekening / calculatie eenvoudig worden aangepast. De tekeningen worden verzonden aan de aannemer. Zo weet de aannemer precies wat er is gerekend en ontstaat er geen discussie over meer- en minderwerk, wat erg vervelend is voor beide partijen. Het programma heeft ook een "Snapshot" functie. De calculator kan hiermee een foto maken van een detail en deze ter controle aanbieden aan bijvoorbeeld een constructeur of bouwfysicus.
Offerte en prijzen
Als de calculatie is gemaakt met de daarbij benodigde ingekleurde tekeningen, kan de offerte worden opgesteld. De hoogte van de prijs hangt sterk af van de wensen en behoeften van de klant. Maar bij vrijwel alle offertes zijn de vierkantenmeters, strekkende meters, opbouwen, rc waarden, materialen, details en prijzen omschreven. De houtskeletbouw onderdelen worden logisch gepresenteerd met daarachter de prijzen. Vaak worden er ook nog opties aangeboden zoals bevestigingsmiddelen, luchtdichting, witte spaanplaat, stelkozijnen, velux dakvensters, extra sparingen, aftimmer materiaal, bouwmuurisolatie, opwaaiankers en nog veel meer. De offerte prijs is een bepaalde tijd geldig. Dit komt omdat de houtskeletbouw leverancier te maken heeft met eventuele prijs verhogingen van de andere onderaannemers. Als de aannemer de offerte prijs interessant vindt wordt er opdracht geven. Er moeten nog wel een aantal zaken besproken worden zoals leverweek en betalingscondities.
Prijs hsb dakelementen
Als er een prijs wordt opgevraagd voor dakelementen dienen allereerst een aantal uitgangspunten worden vastgesteld. Bijvoorbeeld de Rc waarde van de dakelementen. Daarnaast moeten de constructieve uitgangspunten bekeken worden. Dit bepaald hoe ingewikkeld het dakelement er uit zal zien bij de engineeringsfase. Prijzen kunnen sterk variëren per situatie. Een m² is dan niet altijd het juiste uitgangspunt.
Prijs hsb wandelementen
Als er een prijs wordt opgevraagd voor wandelementen dienen allereerst een aantal uitgangspunten worden vastgesteld. Bijvoorbeeld de Rc waarde van de wand elementen. Daarnaast moeten de constructieve uitgangspunten bekeken worden. Dit bepaald hoe ingewikkeld het wandelement er uit zal zien bij de engineeringsfase. Prijzen kunnen sterk variëren per situatie. Een m² is dan niet altijd het juiste uitgangspunt.
Prijzen berekenen hsb elementen
Omdat houtskeletbouw elementen meestal maatwerk is wordt er per project een prijs berekening gemaakt. Bij een vrijstaande woning zijn de prijzen hoger dan bijvoorbeeld een groot seriematig project met meer dan 20 woningen. Vooral bij identieke woningen gaan de prijzen flink omlaag. De woning hoeft dan meer één keer getekend te worden en kan vervolgens in serie geproduceerd worden. De seriematigheid en herhaalbaarheid is daarom van grote invloed op het goedkoop zijn van de elementen. Met identiek wordt ook echt identiek bedoeld. Zit de sparing net op een andere plaats, dan kan dit constructieve gevolgen hebben en vervalt de herhaalbaarheid van de dak- of wandelementen.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.