Buitenwanden met prefab gevelbekleding?
HSB buitenwanden
Houtskeletbouw buitenwanden
Een houtskeletbouw woning is opgebouwd uit vloer, wand en dakelementen. De Buitenwanden zijn een belangrijk onderdeel van de woning. Dit is de directe bescherming tegen weersinvloeden. Daarom is het belangrijk dat de buitenwanden goed zijn opgebouwd en geconstrueerd. De wanden dienen wind en water tegen te houden. Daarnaast dienen ze bescherming te bieden tegen koude en warmte. Het is daarom belangrijk dat er een goede folie en gevelbekleding op de buitenwand wordt aangebracht. De houtskeletbouw buitenwand is de buitenschil van de woning. Tevens hebben de wanden een dragende functie en dragend ze direct bij aan de stabiliteit van de woning. De dragende functie wordt ontleent uit de verticale stijlen welke de krachten afdragen naar de fundering. De binnenbeplating zorgt voor de stabiliteitsfunctie. Er kan daarbij gedacht worden aan OSB beplating met daar direct op aangebracht gipsbeplating of fermacell beplating.
HSB buitenwanden als isolatieschil
De schil van de houtskeletbouw woning is bepalend voor het resultaat. Hiervoor moet het nodige gebeuren om de schil luchtdicht te maken. Elke kier of naad kan een ongewenste luchtstrook of lekverlies opleveren. Dit heeft uiteraard een nadelig effect en kan vochtproblemen en schade veroorzaken. Ongewenste ventilatie is niet wenselijk in een woning. Gewenste en bewuste ventilatie is wel wenselijk De HSB buitenwanden dienen een luchtdichte schil te vormen. Vooral bij hoge Rc waarden zoals Rc 8, 9 of 10 is een goede luchtdichting van belang. Bij een passiefhuis is een goede luchtdichting van levensbelang. Het is verstandig om bij deze woningen luchtdichting klasse 3 toe te passen. Dit is de hoogste luchtdichtingsklasse. De Qv10 waarde ligt onder de 0,4.
Duurzaam bouwen
Met houtskeletbouw buitenwanden kan duurzaam worden gebouwd. Er kunnen met de elementen hoge Rc waarden worden behaald. Een rc waarde van 8, rc waarde van 9 of een rc waarde van 10 is relatief eenvoudig haalbaar. De buitenwanden worden door veel leveranciers gevuld met glaswol isolatie. De CO2 footprint van glaswol is laag. Volgens NIBE heeft het lage schaduwkosten m.b.t. tot CO2. Om nog duurzamer en renewable en ecologisch te bouwen kan de glaswol worden vervangen door alternatieven zoals, houtwol, cellulose, vlas, hennep, schapenwol of metisse. Echter liggen de prijzen voor deze ecologische isolatiematerialen wel wat hoger dan die van glaswol.
Wandopbouw buitenwand
De opbouw van de houtskeletbouwwanden is een door de jaren heen ontwikkeld en doordacht systeem. Aan de buitenzijde wordt gewerkt met diverse mogelijkheden aan wandbekleding. Achter deze wandbekleding is een ventilatiespouw voorzien die licht ventileert waardoor het vocht ken reguleren. Dan komt het hart van de skeletbouwwand met een dubbelwandig skeletframe en onderlinge scheiding van de binnen- en buitenwand. Deze houtskeletbouwwand wordt voorzien van folie die waar mogelijk naaddicht wordt dichtgetaped. Aan de binnenzijde van de zeer goed geïsoleerde houtstkeletbouwwand is een aparte spouw voorzien voor eventuele bekabeling en elektra. De binnenwand kan op diverse manieren afgewerkt worden met bijvoorbeeld een zeer chique wit eiken wandafwerking.
Beklede buitwanden en steenstrips
Omdat er steeds meer vraag is naar afgewerkte bouw elementen wordt in de fabriek prefab de wandbekleding gemonteerd. Er zijn veel verschillende soorten en maten rabat, bevelsiding, zweeds rabat, fins rabat, sidings, potdekseldelen etc. Daarnaast zijn de types verkrijgbaar in kunststof wandbekleding zoals Keralit, Werzalit, Eternit, Protex, Canexel, James HardiPlank etc. Er zijn scala aan afwerkingen voor buitenwanden verkrijgbaar op de markt. De wanden kunnen afgewerkt worden met beplatingsmaterialen zoals Trespa, Rockpanel, Eternit, etc. Maar een steeds meer gebruikt systeem voor houtskeletbouw is prefab metselwerk in de vorm van steenstrips. De steenstrips worden dan in een isolerende drager geplaatst. De voegen worden in de fabriek al vol gevoegd. Rechtstreeks steenstrips aanbrengen op een cementgebonden beplating is een optie. Dilataties zijn nodig net zoals bij traditioneel metselwerk. De buitenwanden komen kant en klaar uit de fabriek. Alleen de aanhelingen worden in het werk afgewerkt.
Ideaal bouwsysteem
Met een houtskeletbouw buitenwand is ieder gewenst uiterlijk realiseerbaar. Samen met de grote ontwerpvrijheid qua constructieve mogelijkheden is het een ideaal bouwsysteem. Voor zowel eenvoudige voordelige woningen als hoogwaardige passief woningen en villa’s. Indien een buitenafwerking van beplanking, beplating of stucwerk gewenst is wordt de detaillering van de houtskeletbouw wand daar op afgestemd, alsmede op het gewenste isolerend vermogen van de totale buitenwand uiteraard. Indien een gemetselde buitenmuur gewenst is wordt ook de spouw tussen het houtskelet houten binnenblad en gemetselde buitenspouwblad benut om te vullen met isolatie.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via ons contact formulier.