Prefab HSB gevelvullende elementen?

HSB gevelelementen

Binnenspouwbladen Prefab Houtskeletbouw Elementen HSB Wanden Gevelvullende

Prefab gevelelementen / gevelvullende elementen

Gevelvullende elementen worden veel toegepast. Er wordt veel gebouwd in Nederland. Al deze woningen en gebouwen hebben ook een schil nodig. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van Prefab Gevelelementen Gevelvullende HSB houtskeletbouw elementen. Deze gevelelementen worden ook wel binnenspouwbladen genoemd. De prefab wanden worden geplaatst als binnenschil. Hier voorlangs komt vaak nog metselwerk. Tussen het spouwblad en metselwerk zit een spouw. Hierdoor kan de constructie goed ventileren. De isolatie zit in het element verwerk. Een hoge Rc waarde is hiermee eenvoudig haalbaar. De elementen worden in de fabriek gemaakt en naar de bouwplaats getransporteerd voor montage. De montage gebeurd op de bouwplaats met een hijskraan. Steeds vaker worden de prefab binnenspouwbladen in de fabriek al voorzien van steenstrips. Hierdoor zijn deze werkzaamheden niet meer nodig op de bouwplaats. Dit bespaart arbeid en bouwtijd. Ook kan er gekozen worden voor houten of kunststof gevelbekleding. De naam binnenspouwblad is dan niet meer van toepassing. Het is een beklede buitenwand. De kunststof of houten sidings vervangen daarbij de functie van het metselwerk. Deze rabatdelen kunnen ook prefab in de fabriek worden aangebracht

 

Tunnelmethode met gevelelementen

Steeds vaker passen aannemers bij het bouwen de tunnelmethode toe. Hierbij wordt met prefab gevelelementen de woningen aan de voor- en achterzijde dichtgemaakt. Het zijn als het ware deksels en op de betoncasco's. Tunnelbouw is vooral geschikt bij het bouwen van rijwoningen. De prefab gevelelementen kunnen in de fabriek al worden voorzien van bekleding of steenstrips. De aannemer hoeft dan op de bouwplaats niet meer te timmeren of metselen. Daarnaast verhoogt tunnelbouw met gevelelementen het bouwtempo exponentieel. Hierdoor wordt steeds goedkoper gebouwd en zijn er niet een groot aantal vakmensen nodig die op de bouwplaats werken.

 

Prefab houten wanden

De prefab wanden worden zoals eerder genoemd gebruikt als deksel op de beton casco's. De mate van afwerking is de laatste jaren steeds uitgebreider geworden. Zo worden de wanden afgewerkt met steenstrips. De houten of kunststof kozijnen worden dan in de fabriek ingebouwd. De neggekanten worden voorzien van hoekstenen, waterlagen en raamdorpels. Aan de binnenzijde wordt meestal gips of fermacell beplating gemonteerd. De wandcontactdozen zijn op de juiste plaats gemonteerd voor de installateur. De dagkanten worden ook voorzien van ditzelfde materiaal. Het is steeds meer gebruikelijk dat de hsb wanden al behangklaar worden gemaakt. De schilder kan de wanden na montage dus zo behangen. En volgende stap is om de wanden in de fabriek al te voorzien van behang. De vensterbank kan ook prefab worden geplaatst. Daarnaast zouden de rolgordijnen of jaloezieën prefab kunnen worden opgehangen in de houten binnenspouwbladen. Weinig toleranties, goede bescherming en zorgvuldige montage zijn dan cruciaal voor het succesvol prefabriceren van deze kant en klare gevelelementen. 

Binnenspouwbladen Houtskeletbouw HSB Elementen Leverancier

Luchtdichte gevelelementen

Het bouwen met prefab houten wanden is zeer geliefd bij aannemers. Het een ideale en voordelige manier op de gevels van te maken. Luchtdicht bouwen kan hiermee gemakkelijk worden gedaan. De wanden kunnen in de fabriek worden voorzien van afdichtingsband aan de zijden van de elementen. De dampremmende folie aan de binnenzijde kan gemakkelijk worden getaped met speciale luchtdichting tape. De wandcontactdozen zijn vaak lek als ze in het werk worden geplaatst. Het voordeel van prefab is dat ze kunnen worden afgetaped van binnenuit. Ook kan er een speciaal luchtdichtingsmanchet worden gebruikt om luchtdichtingsklasse 3 te behalen. Een goede Qv10 waarde is van belang als er een blowerdoortest wordt uitgevoerd.

 

Rc waarden binnenspouwbladen

In de calculatie en verkoop fase wordt beoordeeld welke opbouw de gevelelementen moeten krijgen. Dit wordt beoordeeld aan de hand van bestek, tekeningen en EPC berekening. Om de gevraagde Rc waarde toe te passen bij het prefab gevelelement dient er genoeg ruimte te zijn voor het pakket. Hoe hoger de Rc waarde hoe dikker het pakket zal worden. De meeste gevelelementen kunnen gewoon met glaswol worden uitgevoerd. Bij de Rc waardes vanaf 6,0 en hoger wordt naïsolatie toegepast. Dit is een hoogwaardige isolatieplaat van bijvoorbeeld Kooltherm welke over het element wordt bevestigd. Het huidige bouwbesluit bepaald aan welke minimale Rc waarde het gevelelement in ieder geval moet voldoen.

 

Kozijnsparingen

In de meeste gevelelementen zitten kozijnsparingen. Deze kozijnsparingen zorgen ervoor dat het kozijn uiteindelijk kan worden geplaatst in het element. Door het toepassen van kozijnsparingen in het HSB element wordt de constructie doorbroken. Aan weerszijden van de sparing zal extra hout moeten komen om de windbelasting op te vangen. Daarnaast komt boven de kozijnsparingen een houten of stalen latei. Dit is afhankelijk van de situatie, hoogte en windgebied. Bij de meeste prefab gevelelementen is het prima in hout op te lossen. In de sparingen kunnen de kozijnen prefab gemonteerd worden. Houten, kunststof en aluminium kozijnen worden ingebouwd. Bij kunststof en aluminium kozijnen dient er een multiplex stelkozijn in de sparing te worden aangebracht. Hieraan wordt het kozijn bevestigd. Houten kozijnen worden met de spouwlat bevestigd aan het element.

 

Suskastsparing

Een suskast is een ventilatierooster met een verhoogde geluidwering. Suskasten worden toegepast in gevelelementen waarin een gebouw natuurlijk wordt geventileerd en onderhevig is aan een geluidsbelasting door bijvoorbeeld wegverkeer, railverkeer of industrie. De extra geluidwering wordt verkregen door de lucht langs absorberende materialen te leiden, die een deel van de geluidenergie absorberen. De suskast wordt gekenmerkt door de relatie tussen de geluidwering en de maximaal te behalen ventilatiecapaciteit. Hoe hoger de geluidsisolatie, hoe kleiner of langer de spleet, hoe lager de ventilatiecapaciteit. Suskasten kunnen geplaatst worden op het glas, op het kozijn, of worden weggewerkt achter het gevelelement. In het laatste geval is alleen een spleet zichtbaar tussen het kozijn en het metselwerk. Suskasten worden over het algemeen fabrieksmatig geproduceerd, maar zijn ook in het werk te maken (de bouwkundige suskast).

 

Toekomst gevelsluitende elementen

Momenteel is er steeds meer variatie wat betreft prefab wandelementen. Vanuit de overheid komen steeds hoger liggende isolatiewaarden. Op de bouwplaats zijn steeds minder handjes en bouwsnelheid gaat steeds verder omhoog. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het gebruiken van duurzame materialen en het terugdringen van de CO2 uitstoot is een hot topic. Ook de gevelindustrie gaat hierin mee. Omdat de vuren houten stijlen en regels al hernieuwbaar en duurzaam zijn lopen ze hiermee voorop. Bij de binnenbeplating en buitenafwerking zijn nog stappen te maken. Door de hoger wordende Rc waardes zijn alternatieve opbouwen ook steeds populairder. De hoge isolatiewaarden kunnen niet meer in het element worden opgelost. Er zal gebruik worden gemaakt van naisolatie. Dit wordt gedaan in de vorm van een deken of isolatielaag wat over het element komt. Hierdoor worden de houten stijlen en tevens koudebruggen afgedekt. In de toekomst zal de aannemer geen enkele afwerking meer willen op de bouwplaats. De gevelelementen dienen volledig te zijn afgewerkt en plug and play moeten worden aangeleverd op de bouwplaats.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen