Prefab schoorstenen hoe worden deze gemaakt?
Prefab schoorstenen
Lichtgewicht prefab schoorstenen
De "Next Gen" prefab schoorstenen zijn lichtgewicht, in het engels Featherlight. Deze zijn niet meer zo zwaar als vroeger. De hedendaagse schoorstenen zijn voorzien van steenstrips, stucwerk en kunststof. De schoorstenen worden onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek samengesteld. Meestal zijn het standaard producten welke uit een catalogus kunnen worden gekozen. Het verschil met de traditionele gemetselde schoorstenen is dat de stenen vervangen zijn door steenstrips. Het uiterlijk is wel hetzelfde, maar het gewicht niet. De steenstrips kunnen worden gemaakt in dezelfde kleur steen als de woning voor een perfect resultaat. Daarnaast zijn de schoorstenen leverbaar in verschillende varianten, met stucwerk, sierpleister, staal of aluminium. De prefab schoorstenen zijn echt kunstwerkjes. Vanaf de begane grond is het verschil met een traditionele schoorsteen maar amper te zien. Van moderne uitstraling tot klassiek model. Elke schoorsteen is een plaatje.
Wat zijn de voordelen?
Als bij een nieuwbouw project wordt gekozen voor prefab schoorstenen dan levert dit een aantal voordelen op. De lichtgewicht prefab schoorstenen zijn meestal goedkoper dan de arbeidsintensieve traditionele gemetselde variant. Omdat de producten in serie worden gemaakt neemt het proces aanzienlijk minder tijd in beslag. Het tweede voordeel is de snelle levering. De schoorsteen bedrijven zijn afgejaagd in de productie en levering van de schoorstenen. Er kan daarom zeer snel geleverd worden. Het derde grote voordeel is het gewicht. Ze zijn aanzienlijk lichter dan de gemetselde schoorstenen. Er hoeven minder voorzieningen in het dak te worden opgenomen voor de dragende schoorsteensparing. Extra sporen in de dakelementen is niet, of nauwelijks nodig. Constructief zijn er minder voorzieningen nodig. Als er gekozen wordt voor de kunststof steenstrips, deze beter bestand tegen mosgroei, algen en verkleuring.
Metselwerk schoorsteen
Schoorstenen kunnen in veel verschillende uitvoeringen gemetseld worden. De schoorstenen kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd in halfsteens verband, wildverband, kruisverband of een ander populair metselverband. De steenstrips worden in dezelfde afmeting en kleur geleverd. De afmetingen worden volledig aangepast aan het ontwerp. De schoorstenen kunnen als één geheel aangeleverd worden, inclusief loodslabben. De schoorstenen worden na de montage van de dakelementen geplaatst op de dragende schoorsteen sparingen.
Afdekkappen schoorsteen
Een schoorsteenkap wordt soms geleverd op krulpoten of rechte poten en dus zonder accessoires en RVS gaas. Een schoorsteen sierkap is standaard gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal en is dubbellaags gepoedercoat maar is ook verkrijgbaar in RVS of koper. Sommige type sierkappen zijn met verschillende poten leverbaar: krulpoten, rechte poten of op een (kantelbaar) frame. Voor het bestellen van een schoorsteenkap is vaak de uitwendige schoorsteen maat nodig. Het is de uiteindelijke kapmaat (meestal rondom 5cm groter) die van invloed is op de prijs.
Prijzen prefab schoorstenen
De prijs voor een prefab schoorsteen is niet altijd goedkoper dan dat van metselwerk, maar in sommige gevallen toch de beste optie. Kan de constructie van uw huis bijvoorbeeld geen zware schoorsteen dragen, dan kan prefab een uitkomst bieden. U moet deze investering echter wel eerst maken. Hier vindt u enkele tips waarmee u deze kosten onder controle kunt houden.
Geschiedenis schoorstenen
Oorspronkelijk werden vuren binnenshuis gestookt waarbij de rook via verschillende kleine gaten in het dak de hut verliet. De eerste schoorstenen werden waarschijnlijk als volgt ontworpen. Het dak werd uitgerust met een grotere opening om de rook door te laten. Vroeger werd het vuur in het midden van het huis gestookt zodat de hele ruimte van een optimale hoeveelheid warmte kon genieten. Later werd het vuur aan een muur geplaatst waarbij de schoorsteen een horizontale opening was. De mensen ontdekte echter snel dat rook hierdoor niet optimaal weg raakte uit de omgeving. Men ontwikkelde de schouw, die de rookgassen opving en afvoerde. Hieruit ontstond de schoorsteen zoals we ze nu kennen; de werking berust op twee principes. Het ene is dat warme lucht lichter is dan koude. Door boven het vuur een verticale kolom te plaatsen stijgt de opgewarmde lucht snel waarbij de rook zelf meegezogen wordt. Dit noemt men 'trek'. Het andere principe is dat als er wind over de schoorsteen waait, deze lucht aanzuigt volgens het principe van Bernoulli en de wet van Bernoulli.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.