HSB Elementen
Of het nou HSB elementen zijn voor dak, wand, vloer of casco, HSB elementen zijn populairder dan ooit tevoren. Ze worden toegepast bij het bouwen van woningen, villa's, hotels, openbare gebouwen, utiliteitsbouw, renovatie en bergingen. De opsomming is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om de toepassingen van houtskeletbouw. HSB elementen zijn zeer veelzijdig en kunnen om de mm nauwkeurig gemaakt worden. De basis van een HSB element is het houten raamwerk. Dit wordt ook wel het houten skelet genoemd. Het houten skelet wordt gevuld met isolatiemateriaal, meestal glaswol. Glaswol is goedkoop en verwerkt makkelijk. Daarnaast is het in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zeer CO2 vriendelijk. De elementen worden aan beide zijden voorzien van folies. Aan de binnenzijde een dampremmende folie en aan de buitenzijde een dampopen folie. Dit alles tezamen vormt de basis voor het HSB element. Het element bevat alle benodigde functies; constructie, isolatie, schijfwerking, installaties en geluidswering.
Houtskeletbouw toepassingen:
Binnenwanden | Buitenwanden |
Verdiepingsvloer | Vliering |
Plafondhangers | Topgevel |
Knieschotten | Borstwering |
Gootconstructie | Dakopstanden |
Kapconstructie | Dakkapellen |
Rc waarde HSB elementen
Om de opbouw en dikte van het HSB element te bepalen is de RC het uitgangspunt. Deze bepaald hoeveel en welke isolatie er moet worden toegepast. Het stijl- en regelwerk wordt hierop aangepast. Het isolatiemateriaal moet immers niet dikker zijn dan het stijl- en regelwerk. Een RC waarde van 6,0 is eenvoudig te behalen met een standaard opbouw. Voor alle waarden boven de 6,0 is extra aandacht nodig. Zowel op het gebied van opbouw, dikte en luchtdichting. Door de energietransitie en klimaatakkoord wordt de isolatieschil steeds belangrijker.
HSB en CO2 footprint
Doordat hout een zeer duurzaam materiaal is en glaswol een lage CO2 footprint heeft is het niet gek om te concluderen dat HSB een zeer CO2 arme bouwmethode is. Hierdoor krijgt het de laatste jaren veel aandacht van politiek en burger. Het wordt zelfs door een aantal mensen de bouwmethode van de toekomst genoemd. Of dit werkelijk zo is zullen we moeten afwachten. Wel heeft houtskeletbouw goede papieren om preferente bouwmethode te worden.
Toekomst HSB
In de laatste jaren is een ontwikkeling aan de gang in de HSB wereld. Er worden namelijk steeds vaker eco vriendelijke en biobased materialen gebruikt. De materialen worden steeds vaker massa geproduceerd waardoor ze goedkoper en dus toegankelijker worden voor producenten. Of de HSB producenten volledig zullen overgaan op deze biobased materialen moet de tijd uitwijzen. Momenteel ligt de voorkeur nog bij het toepassen van glaswol. Naast materiaalkeuze is er nog een belangrijke ontwikkeling; het volledig modelleren in 3D. Dit wordt gedaan met programma's zoals Revit, Tekla en Argicad. Het levert een hoop tijdwinst op. Daarnaast komt het de kwaliteit ten goede omdat de HSB tekenaar een 3D clash controle kan genereren.
Configure to order met HSB elementen
Veel houtskeletbouwers werken nog volgens het Engineer to Order (ETO) principe. Hierbij wordt elk product, onderdeel of machine op order gespecificeerd, ontwikkeld en geproduceerd. Het is een complex en langdurend proces. In de praktijk betekend het dat het maken van offertes en calculaties er lang duren. De projecten moeten iedere keer opnieuw beoordeeld en verwerkt worden. Ontwikkeling kost iedere keer opnieuw veel geld en afgesproken levertijden worden zelden behaald. Dit allemaal terwijl de vraag naar complexer maatwerk stijgt, de klanten sneller offertes verwachten en de kostprijs meer dan ooit onder druk staat. Met het configure to order principe is dit verleden tijd. In de houtskeletbouw zijn ontwikkelingen gaande welke het CTO principe haalbaar maken voor iedere houtskeletbouwer.
Configure To Order HSB Elementen mogelijk? Waar bij Engineer to Order (ETO) ieder opdracht opnieuw geëngineerd wordt, wordt bij Configure to Order (CTO) elke bestelling samengesteld uit standaard componenten. Dit is vergelijkbaar met het bouwen met lego blokken. Door de bestelling te configureren in plaat van te engineeren komt hierbij vrijwel geen tekenaar meer aan te pas. De ontwikkeling van dit proces en de standaard componenten kost echter veel tijd en is complex. Maar als het éénmaal is ingericht kunnen offertes sneller dan ooit gemaakt worden. De elementen kunnen dan vanuit een online omgeving worden geconfigureerd en besteld. Ook de levertijden zullen geen enkel probleem meer zijn omdat een project bestaat uit standaard componenten. De prijs van de houtskeletbouw elementen zal hierdoor nog lager worden.
Het Configure to Order principe wil absoluut niet zeggen dat er geen ontwerp vrijheid meer is. De vrijheid zal echter wel moeten voldoen aan standaard afmetingen en opbouwen. Door alle afmetingen en bouwstenen te standaardiseren, ontstaan enorm veel variatie mogelijkheden. Deze worden in een SQL database opgeslagen. Omdat er gewerkt wordt met standaard componenten zal er een grote hoeveelheid dat ontstaan. Met deze data kunnen verbeteringen worden aangebracht wat het HSB element en haar prijs ten goede komt. Door te variëren in gestandaardiseerde bouwblokken zoals hardware, software, elektronica maar ook operationele bouwblokken als productiesystemen en -middelen krijgen klanten toch een klantspecifieke oplossing, maar de weg er naartoe is gestandaardiseerd.
Offerte aanvragen?
Wij zijn houtskeletbouw specialist. Voor houtskeletbouw kunt u vanaf offerte tot oplevering op ons vertrouwen. Wilt een offerte ontvangen of een constructief advies? U kunt ons bereiken via email of whatsapp.